Aktuality - článek

Staň se youtuberem, který rozdává radost


youtube-3124877_640Dobrý den milí žáci.
Doba, kterou teď prožíváme, je zvláštní. Pro nás pro všechny. Nedovolí nám chodit do školy, do divadel, na sportoviště, setkávat se s přáteli a kamarády. Mnozí z nás nemohou přímo navštěvovat ani některé členy své rodiny. Nejhůře tuto situaci nesou lidé osamělí, starší, lidé v seniorském věku. Možná i vy vidíte tu obrovskou radost, když zavoláte své babičce a dědečkovi nebo se s nimi spojíte prostřednictvím videorozhovoru.

 
V našem městě a okolí je spousta seniorů, kteří takové štěstí nemají a na reakci svých rodin čekají marně. Mnohdy nemohou ani opustit svůj pokoj. Zdravotní stav a nebezpečí nákazy jim nedovolí vyjít ani na zahradu, navštívit své oblíbené místo, promluvit si s někým. A přitom by stačilo tak málo….
Obracíme se proto na vás s výzvou. Natočte na svůj telefon krátké video (max. do 5 minut) s pozdravem pro seniora. Představte si, že je to pro vaši babičku a dědu a vzpomeňte si, co by je potěšilo.
O čem můžete mluvit?
– Představte jim třeba svého zvířecího mazlíčka. Natočte, co umí, několika větami ho představte, řekněte, jak se o něho staráte, čím vám dělá radost.
– Můžete prostřednictvím nahrávky vzít seniora někam ven – to znamená ukázat jim zajímavé místo vašeho města, vesnice, kam chodíte rádi, kde se vám to líbí. (A může to být klidně jen procházka po zahradě, kde to teď krásně kvete a jaro je v plném proudu).
– Dalším tématem, které vám nabízíme je „Jak teď doma pomáhám“. Děvčata, určitě teď více pomáháte v kuchyni, třeba jste vyzkoušela nějaký babiččin recept. Podělte se o zážitky. Chlapci mohou samozřejmě také.
– Kdo umíte hrát na nějaký hudební nástroj nebo zpívat můžete nahrát písničku s věnováním, udělejte se sourozenci kapelu.
– V neposlední řadě to může být ukázka vašeho koníčku, zájmu. Co vás baví? Sportujete? Recitujete? Zajímáte se o např. o myslivost, sbíráte něco zajímavého? Podělte se o vaše nadání.

Chceme vás povzbudit, abyste se ničeho nebáli a zkusili to. Nemějte strach z nějakého přeřeknutí nebo zakoktání. Dětská bezprostřednost a pohled na svět vašima očima je právě to, co se cení.
V rámci zachování GDPR nemusíte uvádět ani své jméno.
Věřte, že každá taková maličkost, kterou můžeme pro druhé udělat, má obrovskou cenu a tím přestává být maličkostí.

Děkujeme všem, kteří se do výzvy zapojíte.

Do svých videí můžete vložit kraťoučký pozdrav, který bude určen seniorům v Kroměříži.
Nahrané video pošlete prosím přes nějaké uložiště na email rezek@czs-km.cz, případně nahrajte na youtube. Pokud budete mít nějaké technické obtíže, napište mi a zkusím vám pomoci. Svá videa můžete posílat průběžně a opakovaně. Prosím, pokud máte možnost, pošlete první videa do středy 22.4., abychom mohli co nejdříve vaše pozdravy předat.

 

 


Kalendář akcí


Fotogalerie

fotografiefotografiefotografiefotografie

koronavirus

 

koronavirus

 

Informace ohledně GDPR

 

sponzorství

 

banner