Aktuality - článek

Úspěch v soutěži Příběhy 20. století projektu Paměť národa


SoutěžAnna Mičolová uspěla v celostátní soutěži Příběhy 20. století, kterou organizují občanská sdružení Post Bellum a PANT. V osnovách dějepisu je kladen důraz spíše na velké dějinné události a zvraty, na výklad o běžném životě a osudech lidí v dané době však mnoho času nezbývá.

 

Přitom mezi námi ještě žijí pamětníci, kteří zažili tragické okamžiky doby minulé a mají nám k nim co říci. Cílem projektu bylo probudit zájem veřejnosti a zvláště mládeže o poválečné události v naší zemi.

 

Anička Mičolová se do soutěže pustila s velkým nadšením. Oslovila sestru Bernardettu (Emílii Řezníčkovou) z kláštera Milosrdných sester a ta jí převyprávěla svůj příběh z doby, kdy byla církev komunistickým režimem nejvíce pronásledována. Aniččina práce s názvem „Byli proti naší víře, ale já se jí nehodlala vzdát“ porotu soutěže zaujala natolik, že byla pozvána mezi šest finalistů do Prahy. Na úvod slavnostního vyhlášení proběhlo také udělení cen v kategorii Cena Evy Vláhové za svědectví o komunismu 50. let. Máme obrovskou radost, že právě práce Aničky se porotě líbila nejvíce a udělila jí v této kategorii místo nejvyšší. V celkovém hodnocení soutěže Příběhy 20. století pak obsadila tato práce krásné 5. místo.

Aničce blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Oceněný životní příběh naleznete ZDE. 

Mgr. Petra Sukupová

Soutěž

 

 


Kalendář akcí


Fotogalerie

fotografiefotografiefotografiefotografie

koronavirus

 

koronavirus

 

Informace ohledně GDPR

 

sponzorství

 

banner