Aktuality - článek

Projekt Kroměřížské kostely – jejich význam duchovní, historický i umělecký


Den_kostelu (45)V pátek 24. června 2016 proběhl celoškolní projekt zaměřený na prohloubení znalostí o třech nejvýznamnějších kostelech Kroměříže. Akci připravili žáci 8. a 9. třídy pod vedením svých třídních učitelů.

V kostelech sv. Jana Křtitele, Nanebevstoupení Panny Marie a sv. Mořice čekala na žáky druhých až sedmých ročníků čtyři stanoviště. Nejprve si vyslechli krátký výklad o historii a výzdobě daného kostela a poté se po skupinkách rozešli plnit úkoly. Skládali puzzle kostelů, přiřazovali atributy světcům, poznávali umělecké směry, do předkresleného půdorysu zaznačovali objekty daného kostela a tříděním obrázků zbraní si připomněli vpád husitů a Švédů do Kroměříže. V osmisměrkách a tajenkách doplňovali pojmy z historie kostelů, další úkoly se týkaly vybavení interiérů. Žáci tak zúročili své znalosti z předmětu náboženství.

Pro mladší děti byly připraveny snazší varianty a naši nejmenší pak absolvovali celou trasu se samostatným programem. Jako bonus mohly děti v kostele sv. Jana Křtitele vystoupat na kůr a prohlédnout si varhany.

Všechny žáky musíme pochválit za zaujetí a velkou snahu co nejlépe obstát, vítězná však mohla být v každé třídě jen jedna skupina. Ač šlo o soutěžní klání, děti se v kostelech chovaly opravdu vzorně! Na závěr bych chtěla nejstarším žákům poděkovat za nápaditost a odpovědný přístup k přípravě i průběhu celého projektu.

Mgr. Petra Sukupová

Fotogalerii z projektu naleznete ZDE.

 

Den_kostelu (35)

 

Den_kostelu_7_roc (6)

Den_kostelu (28)

 


Kalendář akcí


Fotogalerie

fotografiefotografiefotografiefotografie

koronavirus

 

koronavirus

 

Informace ohledně GDPR

 

sponzorství

 

banner